013 blog

Muzika - Miho
Miho Hatori:
Miho Hatori @ Indie 103.1FM


Miho Hatori: Barracuda


Poslato: 8. 6. 2007. 23:30 

Dubioza Kolektiv
Dubioza Kolektiv feat. Mire (Defence) - Triple Head Monster

Poslato: 2. 6. 2007. 23:41 

Bela Ajkula 1 i 2


Jedan lep dan na Beloj Steni.


From:
Home
Added:  May 09, 2007
From:  chombelaja

I još.........................................
Lep sam nema sta

From:
Home
Added:  May 09, 2007
From:  chombelaja

Poslato: 27. 5. 2007. 12:42 

Mikroprocesori
Celokupna digitalna elektronika pocinje sa prvim racunarom :
1946 ENIAC ( 18000 elektronskih cevi)
U racunaru je sve napravljeno od jednog gradivnog elementa, koji sluzi kao prekidac. Od njega su prvo pravljena jednostavnija elektronska kola (I, ILI)... a na kraju procesor. Kroz istoriju se taj element menjao, menjala mu se cena, fizicke karakteristike... Princip je ostao isti - sve se pravi od prekidaca ( danas ih je 10ak miliona potrebno ).
U prvoj generaciji to su bile elektronske cevi - treba specijalna struja, mnogo se struje trosi, skupo je, zagreva se, zauzima celu sobu...
Pocetkom sezdesetih dolazi do smene generacija. Osnovni prekidacki element postaje TRANZISTOR ( mnogo je manji od el. cevi, manje struje se trosi, manje se zagreva, povecava se brzina, trajnost... svi parametri su poboljsani, sto ni u jednoj oblasti, osim racunarstva, ne postoji - uvek ako se nesto poboljsava naustrb necega drugog isto tako bitnog ). To je revolucionarni skok, do koga je doslo relativno kasno. 1948 su tranzistori bili teoretski dobro razradjeni, a tek pocetkom 60-ih dolazi do njihove prakticne primene. Razlozi :
-tranzistori su razvijeni u Bell laboratorijama. Oni su bili monopolista u telefonskom saobracaju, nisu smeli da se bave drugim poslovima
-fizicki fabrikacija nije bila moguca ( pocetni neuspeh zbog necistoce koja je svuda prisutna u vazduhu - NaCl ( kuhinjska so ) je glavni krivac. Neki elementi se mesaju sa drugima u mikro kolicinama - slana voda dobro provodi struju - postane provodan tamo gde nismo planirali )
Prelazak na drugu generaciju racunara je bitno smanjio njihovu cenu i velicinu - dolazi do njihovog naglog sirenja, poceli su da se koriste i u druge svrhe.
sredinom 60-ih, kasnih 60-ih - treca generacija, 2.5 generacija (tzv. modularna tehnologija ):
vise tranzistora se zgodno upakuje (prvo desetak, dvadesetak, kasnije stotinak ). To nije bitna novina. Tranzistori - velicine glave ciode. Oblik:

krajem 60-ih, pocetkom 70-ih - prelazak na izradu cipova - MINIJATURIZACIJA. Prvi mikroprocesor se pojavljuje ( nulta godina, nova era racunarstva ) pocetkom 70-ih godina pocinje prava moderna istorija digitalne elektronike. Ideja da se pojedinacni tranzistori koji sluze kao prekidaci naprave mikroskopski malo vec je 60-ih godina sazrela. Poceli su da se prave takozvani cipovi na taj nacin.
Cip je malo pakovanje od puno tranzistora unutra (opisna definicija cipa ). Oblik tog pakovanja se menjao. I dan danas se menja. Ima i analognih uredjaja koji su pakovani u cipove. U stara vremena cip je bio pravougaon, sa nozicama sa strane. U danasnje vreme kvadratni, sa puno nozica dole. Dok je to napredovalo, smisljani su termini koji su oznacavali o cemu se radi. Pa se pojavilo prvo SSI, sto je skraceno od small scale integration, znaci - integrisani cipovi od malog broja tranzistora. ( ovo nije pocetno ime - kada je napravljeno, nije bilo small, nego tek kasnije, kada su se pojavili "veci" ) Definicije su se menjale, u to vreme je dosta precizno moglo da se utvrdi sta je sta: SSI do stotinak tranzistora, MSI ( medium scale integration ) do hiljadu tranzistora, LSI ( large scale integration ) deset hiljada tranzistora, VLSI ( very large scale integration ) 100.000 tranzistora. To je krajem sezdesetih i pocetkom sedamdesetih godina imalo smisla, kasnije ne. Pojavili su se cipovi sa milion tranzistora. Predlagali su ime ultra large scale...Digli su ruke od daljeg dodeljivanja imena. Zadrzao se u upotrebi termin VLSI. I on je, kao vecina tih skracenica, izgubio svoje osnovno znacenje. Znaci, danas se kaze CPU za procesor, RAM za memoriju.. itd iako sve to ne moze da se razumno obrazlozi sta znaci, odnosno ...
Poslato: 1. 7. 2005. 19:28

PREDBRAČNI UGOVOR
Prema Zakonu o braku i porodičnim odnosima, brak je zakonom uređena zajednica života žene i muškarca.
Ova zakonska odredba važi za one muškarce i žene koji su u braku, a za one koji to nisu tek će važiti. Oni koji su već u bračnoj zajednici i teže da pošto poto iz nje izađu po za po njih što bezbolniji način, a oni koji su solo , teže baš ka toj bračnoj zajednici. tj. da je što pre zasnuju. E, pošto se bračni partneri odluče da iz nje izađu onda počinju tek da se interesuju koja su im prava i koje su im to obaveze kada iz bračne zajednice izađu . I onda počinje agonija u psihi tih ljudi bilo muškaraca ili ženma . Problem iagonija je jođ veća ako su u braku dobili dete, jedno ili dvoje .
Pravni poblem nastaje i u pogledu njihoviezajedničke imovine koju su stekli u braku, imovine koju su posedovali pre braka, poklone koje su dobijali. svi ovi poblemi dileme oko toga koliko i kome od bračnih supružnika pripada bilo da se radi o nepokrtnim ili pokretnim stvrima dolazi zbog toga jer nađe pravo ne poznje instituciju predbračnog ugovora , dok prava drugih zemalja uglavnom poznaju ovu pravnu istituciju.
Uvođenjem predbračnog ugovora u naš pravni sistem bila bi u svako doba i konkretno u svakom pojedinačnom slučaju regulisana prava i obaveze bračnih supružnika . Konkretno , budući bračni drugovi bi se unapred dogovorili šta i koliko ponaosob od imovine unosi u bračnu zajednicu , na koji način će se ista podliti u slučaju razvoda braka , kako će se podeliti imovina stečena u braku moći će da postignu unapred dogovor i u vezi izdržavanja dece. Time bi bilo kristalno jasno na koji načim će sevoje imovinskopravne odnose regulisati . Tako , rpblema bi bilo znoatno manje , pravosuđe bi bilo znaltno olakšano u radu u pogledu utvrđivanja i podele bračne tekovine, te i ako bi se nki problemi pojajili , sudu bi bilo znatno lakše da ih reši , jer se već sve predbračnim ugovorom regulisano, redviđeno.
Prema tome rezime i zaključak bi bio ogromno nastojanje da se pravna istitucija predbračnog ugovora uvede u našu pravnu regulativu
Ovo nije samo moje mišljenje već mišljenje mnogih sa kojima sam razgovorala, bilo sa strankama bilo sa kolegama a tokom mog radnog iskustva u advokaturi

Ovim tekstom pozivam sve kji su zainteresovani da na ovu tmu iznesu svoje mišljenje ti i učine

ZA PREDBRAČNI UGOVOR ILI PROTIV NJEGA
Poslato: 6. 4. 2005. 15:15

LJUDSKA PRAVA
Često će te videti oglas za posao sledeće sadržine: potreban visoko obrazovani stručnjak sa znanjem 2 svetska jezika i poznavanjem rada na računaru, potrebno je takođe da je komunikativan i da ima manje od 27 godina. Pročitaće te oglas odložiti novine i pasti u depresiju. Mali je broj srećnika koji mogu da konkurišu na takav oglas, ali reći će vam neko to je kapitalizam polsodavac ima pravo da zahteva sta hoće, on plaća . Da li je baš tako obrazovanje je odredjeno prirodom posla i poslodavac u oglasu ima pravo da traži ono što on smatra neophodnim za to radno mesto međutim ograničavanje godine života je teško kršenje pozitivnih propisa. Naime ustavnom poveljom zagarantovano je pravo na ravonpravnost i kao što je nemoguće uslovljavati zaposlenje polom ili nacionalnošću tako je zabranjeno uslovljavati i godinama starosti. Nezaposleni koji odgovaraju svim uslovima konkursa osim godina starosti mogu da tuže kompaniju koja je takav oglas dala i da traže milionsku oštetu, takvi slučajevi su dobro poznati u Zapadnoj Evropi i Americi. Dakle i kapitalizam ima pravila i za poslodavce. Nadam se da ce i kod nas odnosi između poslodavaca i radnika biti regulisani pozitivnim propisima jer je to u obostaranom interesu.

Da li ste imali problema pri zapošljavanju?
Poslato: 5. 4. 2005. 15:14

FORMIRANJE BAŠTE
Svako neiskorišćeno parče zemljišta oko kuće koju mnogi smatraju viškom prostora može se veoma jednostavno iskoristiti za formiranje bašte. Veličina parcele uopšte nije bitna jer se podjednako mogu iskoristiti velke i male površine koje često ne premašuju 100m2. Prvi korak je precizno i dalekovido planiranje jer se u suprotnom mogu načiniti greške koje se kasnije teško ispravljaju. Potrebnoje svakoj biljci omogućiti dovoljno prostra za normalno bokorenje i rast jer najčešće su greške nagoilavanja biljaka jer se previdi mogućnost njihovog rasta . Kao priprema za formiranje bašte vrši se MEHANIČKA OBRADA ZEMLJIŠTA. Pri tome se ujedno ispituje mehanički sastav zemljišta kvaltitet i struktura zemljišta direktno utiču na uspeh gajenja biljaka.Potrebno je temeljeno ispitati zemljište uzimaju se uzroci kji se šalju u laboratoriju a rezultati ispitivanja nam koriste u merama koje primenujemo . Ukoliko primese kamenja zaostalog korenja i panjev i dr. u zemljištu moramo iz ukoniti. Očišćenu parcelu najbolje je nasuti kvaltetnom crnicom ili mešavinom CRNICE i KOMPOSTA i to u sloju oko 20 cm. Zatim se zemljište prekopava ili što je još bolje, obradi frezom. Za grublje radove koristi se ašov, ( za dublju obradu zemljišta ) a za finije izravnavanje koriste se grabulje. Naročito je bitna dublja obrada zemljišta uliko ima primese gline ili žute zemlje. Pored komposta zemljištu treba dodati manju kokičinu peska koju poboljšava bolju agrikulturu zemljišta i duže vreme zadržava vlagu.
Poslato: 4. 4. 2005. 15:13


Pretraži arhivu
Virtual Calendar Demo
April 2019
NedPonUtoSreCetPetSub
1
<--  












Muzika - Miho
Dubioza Kolektiv
Bela Ajkula 1 i 2
MIKROPROCESORI I deo
PREDBRAČNI UGOVOR
More Archives

linkovi
OS JJZmaj
Poco Loco
coolmedia
google.com
013 Blog
donet.co.yu
013.co.yu
013 Oglasi
Crepaja









Najbolji restoran u gradu!